Prvi Neurofeadback tretmani u UOSI SMŽ

Nakon što je Udruga sredstvima Europskog socijalnog fonda, kroz projekt „Jačanje kapaciteta za razvoj i održivost UOSI SMŽ i partnera“, educirala dva terapeuta i nabavila svu potrebnu opremu za terapiju neurofeadback, počeli smo i s provođenjem prvih tretmana.

neurofeedback

Kroz neurofeedback učimo mozak kako svjesno normalizirati moždanu aktivnost te optimizirati misaone i emocionalne procese. Neurofeedback terapija podjednako je korisna i kod djece i kod odraslih. Neurofeedback je pokazao učinke u liječenju poremećaja poput poremećaja pažnje s hiperaktivnošću (ADHD), anksioznosti, depresije, epilepsije, poremećaja iz autističnog spektra, nesanice, ovisnosti o drogama, shizofrenije i poteškoća u učenju.
Neizostavan je vid mentalnog treninga kod vrhunskih sportaša, a u zadnje vrijeme se koristi i kod top managera s ciljem jačanja mentalnog kapaciteta i lakšeg nošenja sa stresom.
Jedna od prednosti ovog vida terapije je da ne sadrži lijekove, zbog čega nema nuspojava koje mnogi lijekovi imaju.

Kako se izvodi neurofeedback?
Neurofeedback trening traje oko 30 minuta. Optimalni rezultati postižu se radom dva puta tjedno. Donja dobna granica je četiri godine, a gornje dobne granice nema. Neurofeedback trening se provodi tako da se pomoću EEG pojačala odrede moždani valovi koji se koriste za upravljanje audiovizualnim sadržajem. Taj sadržaj u stvari postaje stimulans, jer igrač mislima upravlja video igrom, a kroz nastojanje da unaprijedi igru istodobno optimizira svoje moždane valove.
Broj neurofeedback treninga u svakom pojedinom slučaju je individualan. Prema iskustvu iz prakse, da bi došlo do neke promjene potrebno je proći minimalno 20 treninga, dok se trajni učinci postižu nakon 30 do 40 treninga. No, treba reći da se kod mnogih početni pozitivni pomaci osjete već nakon prvih nekoliko treninga.

Što napraviti ako želite probati neurofeedback?
Prvo je potrebno definirati koji se problem želi rješavati te utvrditi kakvi se rezultati obično postižu neurofeedbackom. Odluka o ulasku u program neurofeedback treninga je lakša ako je prethodno već napravljena kompletna dijagnostička obrada te postoje relevantne studije o blagotvornom učinku neurofeedbacka kod utvrđene dijagnoze. Ako se radi o djetetu, ili je tek započeta dijagnostička obrada, dobro bi bilo napraviti probni neurofeedback trening na kojem se utvrđuju odstupanja amplituda moždanih valova od tipičnih vrijednosti. Ako se utvrde odstupanja koja se mogu dovesti u vezu sa simptomima zbog kojih je dijete u obradi, onda se preporuča program neurofeedback treninga usmjeren na smanjenje tih odstupanja. U oba slučaja je jako važno da dijete prihvati treninge, što se u pravilu i događa jer je neurofeedback koncipiran kao igra - djeca igraju igrice svojim mislima ili gledaju video materijale koje sami odaberu.
Neurofeedback nije čarobni štapić koji će otkloniti sve probleme. U nekim slučajevima, kao što je na primjer autistični spektar, neurofeedback neće riješiti glavni problem, ali može pomoći u poboljšanju općeg stanja.

Projekt Jačanje kapaciteta za razvoj i održivost UOSI SMŽ i partnera, provode udruge UOSI SMŽ iz Petrinje kao nositelj i partnerske organizacije, Udruga KAS iz Siska i Građanski aktivizam iz Petrinje u razdoblju od 22.2.2022. – 22.2.2023.
Odobrena novčana sredstva su iz -Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga - Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.

vidljivost OCD za web

Vrijednost projekta u iznosu od 370.947,38 kn sufinancira Europska unija u sklopu Europskog socijalnog fonda (85%) i Ured za udruge Vlade RH (15%).
Posrednička tijela:
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (Posredničko tijelo razine PT 1),
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društava (Posredničko tijelo razine PT2),

 

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 128 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.