Završna konferencija projekta Inkluzivna farma-temelj samostalnoga života

U utorak, 7.lipnja 2022. godine završava službeno provedba našeg dvogodišnjeg projekta „Inkluzivna farma – temelj samostalnog života“ u Hrastovici. Projekt vrijedan 1.490.540,00 kuna prijavljen je i odobren u sklopu Poziva „Razvoj i provedba programa za Socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru“, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020, Europski socijalni fond, a provodio se od 7.travnja 2020. do 7.lipnja 2022. godine.

Završna konferencija projekta održana je u petak, 3.lipnja 2022. godine na farmi u Hrastovici. Završnu konferenciju otvorila je Snježana Tomašević, izvršna direktorica Udruge koja je u svom govoru naglasila kako je cilj projekta stvoriti bolje uvjete života, snažniju socijalnu uključenost osoba s invaliditetom a posebno za djecu s teškoćama u razvoju koji se toliko vesele svakoj aktivnosti koja je na Farmi realizirana u protekle dvije godine. Iako projekt završava, Tomašević je potvrdila kako ne završavaju aktivnosti na Inkluzivnoj farmi. „Ja bih rekla da je to tek jedan novi početak jer u međuvremenu smo prijavili i druge projekte, naravno da su razni donatori primijetili ova naša ulaganja, naš trud i rad ovdje na Farmi tako da vjerujem da ćemo imati snažnu podršku u svemu što radimo. Htjela bih isto tako reći da ovdje na ovom prostoru 6.lipnja završit će projekt Inkluzivne farme, ali zapravo ovo je temelj za brojne druge projekte, među kojima je i poludnevni boravak osoba s invaliditetom ovdje u ovom prostoru“, istaknula je Snježana Tomašević.

snježana

foto: Portal53

Partner na projektu bio je i Grad Petrinja, a gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes čestitala je Udruzi na projektu te poželjela puno uspjeha u daljnjem radu pružajući pomoć i podršku Grada i dalje jer i oni u gradskoj upravi teže boljoj kaliteti života za djecu s teškoćama u razvoju i da se osjećaju poželjnima prilikom socijalnog uključivanja u društvo.

285425651 439226644702087 5984338367486269552 n

Ivan Latinčić, voditelj projekta, podsjetio je kako su ovaj projekt počeli planirati 2018.godine, a ugovor je potpisan 7.travnja 2020.godine. „U ove dvije godine i dva mjeseca odradili smo 180 radionica uzgoja i branja povrća, voća i aromatičnog bilja, 100 radionica obrade voća i povrća, odrađeno je šest javnih kampanja, skupljeno je 1372 volonterska sata, 63 volontera su sudjelovala u volonterskim aktivnostima, spomenuo sam suradnju sa Srednjom školom Petrinja, 58 osoba bilo je uključeno u projektne aktivnosti i možda najslađe od svega, u čemu je i održivost farme je da su dva korisnika od 1.lipnja zaposlena u Udruzi zahvaljući provedbi projektnih aktivnosti te kroz mjeru javnih radova u trajanju 6 mjeseci.

ivan

foto: Portal53

Jedna od radionica na Inkluzivnoj farmi je bila radionica vrtlarstva koje je vodila Vesna Bučar. „Mi smo ovdje kroz 180 radionica odradili sve skupa samo u ovom vrtlarskom dijelu 720 evidentiranih sati rada s našim korisnicima. To je ono što je evidentirano, bilo je i izvan tih rokova, dolazilo se kada nije bilo propisano, ali bilo nam je izuzetno drago. Prošle godine smo zasadili, uzgojili i na kraju konzumirali preko 45 različitih vrsta povrtnica. Korisnici su svaki dan dolazeći ovdje učili kako od sjemena uzgojiti mladu biljku, na kraju povrtnicu koju možemo konzumirati“, rekla je Bučar te dodaje kako su ove godine posadili 75 različitih vrsta biljaka. Kao profesorica Srednje škole Petrinja naglasila je dodanu vrijednost farme na način da su učenici strukovnih zanimanja cijelu školsku godinu provodili stručnu praksu u Hrastovici te su bili od velike pomoći korisnicima projekta, ali i njihov rad na farmi omogućio im je praktična znanja i pisanje završnih radova.

vesna pb

foto: Portal53

Korisnicima na projektu, članovima Udruge na završnoj konferenciji projekta podjeljene su potvrde o sudjelovanju na projektu koje su im uručili Snježana Tomašević, izvršna direktorica Udruge i Ivan Latinčić, voditelj projekta, a u ime korisnika zahvalila se i o važnosti sudjelovanja na ovom projektu inspirativno je govorila Maja Latinčić. Istaknula je kako su za vrijeme trajanja ovog projekta postali jedna velika obitelj, a zajedništvo, duh i vedrina se mogu osjetiti u svakom kutku ove farme u Hrastovici. „Htjela bih vam posvjedočiti koliko je meni kao osobi s invaliditetom, kao i svim mojim prijateljima, značila ova Inkluzivna farma. Mi kao osobe s invaliditetom, kada završimo školsko obrazovanje većinom smo osuđeni na boravak unutar naša četiri zida i nitko poslije ne vodi baš toliko računa o nama ali ova Farma nam je pružila upravo to, pružila nam je jedno mjesto gdje se možemo osjećati sigurno, zaštićeno i voljeno. Kada god smo imali neki problem, naši djelatnici, a pogotovo ovdje prisutan Ivan, koji nas nasmijava, su učinili da zaboravimo sve naše probleme“, rekla je Maja Latinčić te dodaje kako je ova Inkluzivna farma primjer kako bi njih, osobe s invaliditetom, cijelo društvo trebalo prihvaćati i iskorištavati njihove potencijale.

maja govor

Prigodnim riječima u nastavku završne konferencije u ime Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obratila se Natalija Krajnović, Mirjana Markovinović, izvršna direktorica Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize, predsjednici prijateljskih i partnerskih županijskih udruga, roditelji i drugi dragi gosti.
Dijabetičko društvo grada Siska održalo je, u sklopu završne konferencije, za sve sudionike akciju mjerenja šećera u krvi, krvnog tlaka i glukoze.

završna konferencija 3

završna konferencija 4

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 108 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.