Novi prostor Šećernice

Uz brojne projekte koje provodi i usluge koje pruža svojim članovima, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u lipnju 2019. godine napravila i svoj prvi iskorak u socijalno poduzetništvo. Prvotno u prostoru Glinene priče na gradskoj tržnici u Petrinji, a danas u prostoru svoje Male kuće u Petrinji pokrenuli su “Šećernicu” – malu punionicu ugostiteljskog šećera u kojoj su zaposlili jednu dugotrajno nezaposlenu osobu s invaliditetom.

natpis šećernica

Za svoju poslovnu ideju, putem natječaja, Udruga je osigurala potporu Zavoda za javno vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju. Taman kad se posao počeo uhodavati i kad su za Šećernicu htjeli urediti prostor nekadašnje „Glinene priče“ na petrinjskoj tržnici, dogodio se katastrofalni potres u prosincu prošle godine. Zgrada „Glinene priče“ potres nije izdržala – zbog oštećenja je srušena i uklonjena, a oštećenja je bilo i na Maloj kući. Sve to priču Šećernice nakratko je usporilo, ali ne i zaustavilo. Naviknuti na stalnu borbu s izazovima, u Udruzi su se i ovaj put dovinuli rješenju – prostor garaže Male kuće u Petrinji, koji je služio kao skladište, raskrčili su i preuredili u novu Šećernicu.

DSC 0181

Novouređeni prostor otvoren je u petak, 11.lipnja u sklopu trodnevne manifestacije Dani otvorenih vrata, a svečanu vrpcu svog novog radnog prostora prerezala je Rozana Pentek, prva i za sada jedina zaposlena u Šećernici. Potporom Zavoda za javno vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju uređen je radni prostor novom stolarijom, krovištem, kupljen je klima uređaj, kupljen je novi stroj za punjenje šećera, viličar, nova vaga, namještaj, a obzirom da je Rozana osoba s invaliditetom, pa je i teže pokretljiva, ovaj prostor joj je prilagođen i definitivno joj je omogućio bolje uvjete rada. Vrijednost potpore kroz projekt „Nabava i ugradnja novih tehnologija i opreme u svrhu zapošljavanja OSI“ je 353.914,11 kn. Kako je zajednica prepoznala vrijednost ovog poslovnog poduhvata tako nam se svakodnevno povećava broj klijenata te nam prostor garaže nije dovoljan za odvijanje poslovnog procesa. Udruga trenutno gradi novi objekt na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici gdje je predviđeno opremanje skladišnog prostora za Šećernicu.

stroj za šećer          viljuskartekst

Sa 100%tjelesnim oštećenjem koje je nastupilo u njenoj 28 godini nakon moždanog udara, Rozana je prije početka rada u udruzi provela 12 godina na zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena osoba s invaliditetom dok joj Udruga nije prvo dala mogućnost da radi 6 mjeseci kroz mjere javnih radova u Glinenoj priči 2018. godine. U lipnju 2019. prilikom pokretanja Šećernice Udruga je za Rozanu Pentek od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobila državnu potpore za sufinanciranje zapošljavanja za 75% ukupnog troška plaće (bruto II) za 12 mjeseci, a nakon isteka s Rozanom je potpisan Ugovor o radu na neodređeno vrijeme uz financiranje Zavoda za javno vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju u iznosu od 60 posto neto plaće. U svakodnevnom poslu punjenja šećera za danas već preko 40 ugovorenih ugostiteljskih objekata na području Sisačko-moslavačke županije, Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije Rozani u radu svakodnevno pomaže i njena osobna asistentica Ljiljana Šako obzirom da Udruga provodi i projekt osobne asistencije.

punjenjestroja

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 63 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.