Zajedno za novu Sobu čuda u Sisku

Sporazum o suradnji na provedbi projekta izgradnje rehabilitacijskog centra Soba čuda u Sisku, na bazenu ŠRC-a Sisak, koji se nalazi u neposrednoj blizini nove lokacije, u subotu, 27.ožujka 2021. potpisale su gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Dijana Smajo.

potpisivanje sporazuma ČLANAK

Soba čuda otvorena je prije 2.prosinca 2016. godine u zgradi u Frankopanskoj ulici i bila je prva i jedina soba za razvoj senzorne integracije za djecu s teškoćama u razvoju na području Sisačko-moslavačke županije. U te 4 godine  održano je 6722 termina terapije senzorne integracije za preko 100 djece s područja naše županije (prosjek je 80 djece godišnje).Razorni potres koji je pogodio Sisak i okolicu uništio je i zgradu u Frankopanskoj ulici koja je sada potpuno neuporabljiva. Kako obnova može potrajati godinama, članovi Udruge odlučili su uz podršku zajednice i donatora graditi novu zgradu.

138303950 836350990264415 2034484717510607004 n
Prostor Sobe čuda zauvijek je izgubljen. Obnova može potrajati i do nekoliko godina. Na sreću, preživjela je oprema i preživio je duh zaposlenika Udruge koji nisu ni u tom trenutku razmišljali o odustajanju nego hrabro, uz pomoć vatrogasaca, evakuirali opremu velike vrijednosti, koja nije stradala i privremeno, uz podršku Unicef Hrvatska, Sobu čuda, preselili u drugi prostor Udruge u Petrinji. Taj jedini prostor Udruge koji nije stradao u potresu zaista je premalen za sve aktivnosti Udruge i terapija senzorne integracije trenutno se odvija ponovno na udaljenom prostoru od grada Siska te u potpuno neadekvatnom prostoru.

Ovoga trenutka u privremeno izmještenom kabinetu u Maloj kući u Petrinji terapiju senzorne integracije prima 64 djece i mladih s teškoćama u razvoju s područja Siska, Petrinje, Novske, Popovače, Gline, Sunje, Martinske Vesi, Hrvatske Kostajnice i Gline. Na listi čekanja je 7 novih članova mlađe dobi kojima je odmah neophodna ta terapija, te preko 20 dosadašnjih korisnika koji zbog prostornih kapaciteta, uvjeta rada ili čuvanja zdravlja i posebnih uvjeta uzrokovanih pandemijom Covida ne mogu pohađati ovoga trenutka terapiju.
Udruga ne želi odustati nakon ove katastrofe te već sada razmišlja što dalje. Uz podršku Grada Siska, koji je partner ove priče od samog početka, a koji je ponovno ponudio svoju pomoć i suradnju kroz darovanje zemljišta i priključaka na kojemu Udruga može izgraditi prostor potpisivanjem ovog sporazuma krećemo u izgradnju novog, većeg i još vjerujem boljeg prostora Sobe čuda u Sisku.

soba čuda 1

Ono što je sada potrebno Udruzi koja više nema 2 godine vremena da ponovno stvara ispočetka i koja više ne može računati na svoje vrijedne volontere jer se i oni sada bore za vlastitu egzistenciju, pomoć je u izgradnji objekta. Svjesni smo kako sami ne možemo izgraditi novu Sobu čuda, ali vjerujemo kako ćemo uspjeti uz podršku zajednice i svih koji prepoznaju vrijednost osmijeha naše djece.

Svi koji su voljni pomoći u tome na bilo koji način pozivamo da se jave u Udrugu na kontakt telefone 091/4050 530 i 091/4050 533, na e.mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , a uplatu novčane donacije, s naznakom „ZA SOBU ČUDA“ mogu već sada učiniti uplatom na račun Udruge:
IBAN: HR3324840081105429603 SWIFT: RZBHHR2X - otvoren kod RBA d.d. broj računa: 1105429603, OIB: 59369523052

Čuda se rađaju tamo gdje ima puno ljubavi. Sretni smo što živimo u zajednici koja nas prepoznaje i to nam svakodnevno dokazuje. Zajedno počinjemo ponovo izgradnju naše nove Sobe čuda.

 

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 45 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.