Obilježili smo Svjetski dan socijalnog poduzetništva

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije obilježila je Svjetski dan socijalnog poduzetništva.

socijalno poduzetnistvo2020 1

Socijalno poduzetništvo je djelovanje poduzetnika koji prepoznaje društveni problem te na profesionalan, inovativan i održiv pristup sustavnim promjenama nadilazi nedostatke tržišta i iskorištava dane mogućnosti. Socijalni poduzetnici procjenjuju svoj uspjeh i kroz utjecaj na društvene promjene te kroz profit i povrat ulaganja (https://ekonomskiportal.com/socijalno-poduzetnistvo/).

Svjetski dan socijalnog poduzetništva obilježava se svakog trećeg četvrtka u studenom.

Jedan od socijalnih poduzeća u Hrvatskoj je i naša Udruga.

Naša županija dom je 20099 osoba s invaliditetom koje time čine 13,2% ukupnog stanovništva županije.
74% osoba s invaliditetom u SMŽ nema završenu osnovnu školu ili ima samo osnovnoškolsko obrazovanje. 18% ima srednju stručnu spremu dok je 2% osoba s visokom ili višom stručnom spremom. Što je dovoljan poticaj za stvaranje dodatnih uvjeta za zapošljavanje te cjeloživotno učenje i napredovanje osoba s invaliditetom.

socijalno poduzetnistvo2020 2

Poduzetničke aktivnosti naše udruge

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije pakira i prodaje ugostiteljski šećer koji je dobio naziv „inkluzivni šećer“. Zašto inkluzivni? Proces inkluzije podrazumijeva uključivanje svakoga, bez obzira na teškoće i izazove s kojima se nosi, stvaranje uvjeta kako bi svako ljudsko biće postalo ravnopravan član svoje društvene zajednice. Upravo inkluzivni šećer stvara inkluziju zapošljavanjem te osnaživanjem osobe s invaliditetom koja je postala ravnopravan član naše male lokalne zajednice. Vrijednost podržavanja, tj. kupnje inkluzivnog šećera prepoznalo je 25 ugostiteljskih objekata na području cijele Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba koji su danas zaslužili dobiti Slatku zahvalu jer svojim društveno odgovornim poslovanjem stvaraju bolji svijet!

Dodatni vjetar u leđa našem poduzetništvu stigao je od strane Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji su prepoznali svrhu i vrijednost Poslovnog plana te su nam dodijelili sredstva u iznosu od 353.914,11. Sredstva su dodijeljena temeljem raspisanog Javnog natječaja za dodjelu posebnih sredstava za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom kod neprofitnih organizacija koje obavljaju dio gospodarske djelatnosti na otvorenom tržištu rada. Udruga će adaptirati poslovni prostor na adresi Trg Petra Preradovića b.b , prilagoditi ga za pristupačnost za OSI, nabaviti novu opremu i tehnologiju, educirati zaposlenike i time svojim kupcima i poslovnim partnerima osigurati kvalitetnu uslugu i robu.

Pozivamo i vas, ostale poduzetnike, da podržite naš rad i postanete dio naše misije, stvaranja boljih uvjeta za naše prijatelje i sugrađane, osobe s invaliditetom.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 153 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.