Uključivanje djeteta u svakodnevne aktivnosti

Svjetski dan radne terapije obilježava se 27. listopada s ciljem promoviranja radne terapije kao važne komponente u životu pojedinca. Udruga je svake godine obilježavala Svjetski dan radne terapije zanimljivim radionicama za roditelje i struku, a za danas naše radne terapeutkinje pripremile su ovaj edukativni članak i malu online radionicu o osvještavanju roditelja o važnosti uključivanja djece u svakodnevne aktivnosti složene prema dobi djeteta zbog optimalnog funkcioniranja i stjecanja vještina za što kvalitetniji život. Preuzmite materijale i uključite svoje dijete!

Cilj radne terapije je omogućiti osobama optimalnog funkcioniranja u aktivnostima dnevnog života koje uključuju samozbrinjavanje, produktivnost i slobodno vrijeme. Uključivanje djeteta u svakodnevne aktivnosti je nešto što je važno i što bi se trebalo raditi od samog početka. Kod mlađe djece to može značiti samo gledanje kako roditelj to radi, zatim zajednička suradnja i pomoć do faze samostalnog obavljanja aktivnosti dnevnog života. Uključivanje djece u svakodnevne aktivnosti im daje smisao te osjećaj uspjeha, uči životnim vještinama, potiče samostalnosti, sprječava neprimjereno ponašanje koje je često jer djeca traže našu pažnju. Uvijek postoji način na koji nam dijete može pomoći, samo trebamo biti malo kreativni, prilagoditi aktivnost djetetu i suradnja može početi.
Poznata je Montessori metoda koja naglašava djetetovu samostalnost te se vodi time da je poanta u tome da se roditelj ponaša kao djetetov partner, a ne da radi stvari za dijete ili umjesto djeteta. Takav rad često zahtjeva više vremena i strpljenja, ali potiče dijete da bude odgovorno i samostalno.
Pripremili smo vam tablicu kućanskih poslova koji su primjereni dobi djeteta. Nije rijetkost da se roditelji ne slažu da npr. dijete od 3 godine postavlja stol, ali to je ono što dijete u toj dobi može, samo mu treba dati priliku i pružiti podršku u koracima ako je nešto teže savladivo i svaki sljedeći put aktivnost će biti kvalitetnije izvedena.

UKLJUČIVANJE DJECE U SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI  PREMA DOBI  DJETETA

KUĆANSKI POSLOVI ZA DIJETE OD 2 DO 3 GODINE

KUĆANSKI POSLOVI ZA DIJETE OD 4 DO 5 GODINE

KUĆANSKI POSLOVI ZA DIJETE OD 6 DO 7 GODINE

KUĆANSKI POSLOVI ZA DIJETE OD 8 DO 9 GODINE

KUĆANSKI POSLOVI ZA DIJETE OD 10 DO 11 GODINE

KUĆANSKI POSLOVI ZA DIJETE OD 12 GODINA

Za neke aktivnosti radne terapeutkinje Udruge Marta Križanić, Veronika Muža i Natali Klarić Pranić pripremile su vam i vizualne rasporede koji su izrađeni u Cboardu – besplatnoj AAC internetskoj aplikaciji za djecu i odrasle osobe s oštećenjem govora i jezika, pomažući komunikaciji sa simbolima i tekstom u govor https://www.cboard.io/hr/

MOJE JUTRO

ODLAZAK NA WC

PRANJE RUKU

KUPANJE

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 120 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.