Psihosocijalna podrška u vrijeme Covida 19

Obzirom da u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije nismo znali koliko će ova pandemija trajati i kakve će posljedice ostaviti na naše poslovanje, projekte, projektne partnere, zaposlenike, korisnike i volontere, svoj rad shvatili smo odgovorno i ozbiljno te smo i ovoga puta pokazali prilagodbu, spremnost na inovativnost i upornost u održavanju svih mogućih oblika psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom na području Sisačko-moslavačke županije.

Krizu uzrokovanu pandemijom Udruga je dočekala sa 152 (od upisanih 257) članova koji su primali različite oblike podrške kroz programe i projektne aktivnosti udruge. Od toga je 83 djece i mladih uključeno u terapiju senzorne integracije u Sobi čuda u Sisku, a 98 djece i mladih uključeno u radnu terapiju u Maloj kući u Petrinji i Sobi čuda u Sisku, dok 12 osoba s invaliditetom u županiji imaju izravnu uslugu osobne asistencije. 

Koliko je podrška bitna govori podatak da, gledajući na dob, 7 članova je u dobi do 3 godine, najbrojnije su skupine djece s TUR od 3 do 7 (52 djece) i od 7 do 14 godina (33 djece), 4 ih je u dobi od 14 do 19 godina i 11 u dobi 19+.
Kada djeca ostanu bez podrške i sustavnog terapijskog rada izloženi su višestrukoj deprivaciji, a većina njih ima probleme prihvatiti nova ponašanja, ograničenja i prekid rutina na koje su navikli, što izaziva depresiju, različite oblike agresije, a time i nazadovanja u postignutim vještinama i znanjima.
Kako bi ublažili posljedice socijalne izoliranosti i njihove isključenosti u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije krenuli su s online pružanjem psihosocijalne podrške.

Na web stranici udruge www.uosismz.hr uspostavljena je stranica „online vježbe“ na kojoj su roditeljima djece s TUR kroz opisni, vizualni i video prikaz dostupni prijedlozi vježbi koje sa svojom djevom mogu odraditi kod kuće.
Pazeći pri tome i na sigurnost svojih zaposlenika vježbe se pripremaju i snimaju na različitim lokacijama.
Senzorni terapeuti udruge Luna Berendika i Dino Heblin rade u Sobi čuda u Sisku, a svoje savjete i vježbe objavljuju na https://uosismz.hr/online-vjezbe/senzorna
Luna i Dino

U Maloj kući u Petrinji radne terapeutkinje Veronika Muža i Marta Križanić pripremaju svoje prijedloge rada i objavljuju na https://uosismz.hr/online-vjezbe/radna-terapija

MArta i Veronika

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je prilagodbu projektnih aktivnosti i prenamjenu proračuna te su pruža i dalje online podrška djeci u programu Male škole i pomoći u učenju. Za te vježbe zadužena je učiteljica Maja Jurišić koja ih javno objavljuje na https://uosismz.hr/online-vjezbe/skola-ucenje

Maja

Istovremeno, 20 roditelja i partneri na projektu Udruge – Dječji vrtići Sisak Stari i Sisak Novi, Dječji vrtić Petrinjčica i OŠ Davorina Trstenjaka iz H.Kostajnice dobili su licence za softverski paket koji sadrži Hiper softver, ABC Maestro softver i softver Moja banka koji omogućuje online podršku na način da djeca imaju pristup na te softvere u svojim domovima kroz stručnu pomoć i vodstvo učiteljice Maje i radnih terapeutkinja Marte i Veronike.
Stručni tim, osim što osmišljava vježbe prilagođene radu od kuće, telefonski i putem drugih oblika komunikacije (društvene mreže, viber, whatsapp) dostupni su roditeljima za pružanje savjeta i podršku u radu kod kuće, a povratno im oni šalju fotografije i video isječke odrađenih terapija iz svojih domova.

Kolaž 566x800

Za roditelje djece s TUR i starije članove udruge, kroz trogodišnji program financiran od strane MDOMSP, koje je također pokazalo razumijevanje za određene prenamjene i promjene predloženih programskih aktivnosti, i dalje pružamo individualnu psihosocijalnu podrška. Dr.sc. Daša Poredoš Lavor na raspolaganju je u svrhu psihosocijalne podrške, emotivnog osnaživanja i razgovora putem društvene mreže FB koja glasi na njezino ime, komunikacijskih aplikacija kao što su Viber, WhatsApp i Messenger, mobitela 098 376 414 i e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Daša 2

Osobe s invaliditetom koje u udruzi primaju uslugu osobne asistencije također i dalje primaju svoju neophodnu podršku, a osobni asistenti su njeno pružanje prilagodili uputama provedbenih tijela i preporuka nadležnog ministarstva i stožera.
Projektno-administrativni tim udruge i dalje šalje prijave na Natječaj, svakodnevno komunicira s provedbenim tijelima i donatorima projekata, pruža podršku drugim organizacijama civilnoga društva te komunicira i pruža svakodnevnu podršku članovima udruge.

Organizacije civilnoga društva (osim ako nemaju prijavljenu gospodarsku djelatnost) izostavljene su iz gospodarskih mjera koje je Vlada RH donijela za spas gospodarstva pogođenog situacijom oko globalne epidemije novog koronavirusa, Od strane nekih jedinica područne (regionalne) samouprave obustavljena su ili smanjena daljnja financiranja Udruga, a zanemarena je pri tome činjenica da su one u ovim posebnim uvjetima života i rada u vrijeme pandemije također poslodavci, da njihovi zaposlenici imaju obitelji, a istovremeno kontinuirano, i u ovim uvjetima, jedini bez prekida pružaju usluge socijalne skrbi, brinu o nemoćnima, starima, osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju, mladima, žrtvama nasilja i svima kojima sustav u ovom trenutku nema mogućnost pomoći.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 43 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.