Završna konferencija projekta Inkluzivni poljoprivredni lanac

U Ugostiteljsko edukativnom centru inkluzije CookBook u Zagrebu, u utorak 3.ožujka 2020. godine održana je završna konferencija projekta Inkluzivni poljoprivredni lanac. Cilj projekta bio je približiti tržištu rada 45 pripadnika osoba s invaliditetom i ostalih ranjivih skupina iz Siska, Petrinje i Zagreba kroz razvoj i provedbu integriranog programa osposobljavanja za uzgoj, preradu i pripremu mini-povrća, aromatičnog bilja i jestivog cvijeća.

IPL 1

Projekt se provodio 12 mjeseci u sklopu kojeg su pružene usluge stručne potpore uključivanja u radne procese, čime se doprinijelo razvoju životnih vještina i stvaranju preduvjeta za ravnopravno sudjelovanje u društvu.
Ukupna vrijednost projekta iznosila je 599.900,00 kn a projekt je financiran u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda kroz otvoreni poziv „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III“. Uz Zeleno Zlato, projekt su proveli Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Sisak.

Saša Balen Andrić, voditeljica projekta ispred Zelenog Zlata, upoznala je sve prisutne s ciljevima i rezultatima projekta, te na primjeru Inkluzivnog poljoprivrednog lanca istakla značaj partnerskog pristupa kao temelja svakog uspješnog projekta: povrće i jestivo bilje uzgajalo na Gradskim vrtovima Sisak, prerađivalo u Maloj kući u Petrinji, te pripremalo i posluživalo Centru za kreativno osposobljavanje osoba s invaliditetom u Zagrebu.

039

Štefica Tominović, rukovoditeljica odjela za provođenje projekata Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda u Sisku istaknula je kako je poziv „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III“ bio namijenjen ranjivim skupinama koje trebaju dodatnu podršku na tržištu rada, što uključuje mlade, žene, starije osobe i osobe s invaliditetom, a upravo to se ovim projektom uspjelo postići.

102

Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije pojasnila je koliko ovakvi projekti pomažu osobama s invaliditetom, pogotovo u ruralnim krajevima, te se zahvalila projektnim partnerima i voditeljicama edukacije Sendy Osmičević iz Zelene mreže aktivističkih grupa i Vesni Pereković Bučar iz Srednje škole Petrinja. Naglasila je kako partneri nastavljaju suradnju i na temeljima ovog projekta zajedno postavljaju Inkluzivnu poljoprivrednu farmu na Hrastovici, nadomak Petrinje.

072

Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja pojasnio je kako se ovim projektom i provedbom tri aktivnosti – uzgoja, prerade i pripreme povrća i jestivog bilja, uspio razviti domaći, hrvatski proizvod, koji ima sljedivost od polja do tanjura, čime se za proizvođače osigurava plasman, a za potrošače jamstvo kvalitete. Naglasio je kako su svi polaznici stekli nova znanja koja će im pomoći pri zapošljavanju, ali i više samostalnosti koja će unaprijediti kvalitetu života njih i njihovih obitelji.

IPL 3

Posjetiteljima konferencije obratio se Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, mr.sc. Andreja Plenkovića. Pojasnio je kako je projekt Inkluzivni poljoprivredni lanac usklađen s nacionalnim smjernicama razvoja poljoprivrede i dobar primjer cjelovitog razvoja novih proizvoda i usluga, te dodatno istaknuo vrijednost projekta pojasnivši kako se razvijenost svakog društva može mjeriti kroz pažnju koja se posvećuje ranjivim skupinama.

Po okončanju službenog dijela konferencije, posjetitelji su imali priliku degustirati dio proizvoda i jela koji su nastali u Inkluzivnom poljoprivrednom lancu i kroz neformalno druženje s projektnim partnerima saznati više o budućoj Inkluzivnoj farmi u Petrinji.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 126 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.