Na skupštini prihvaćen plan rada Udruge u 2020.g.

U „Maloj kući“ u Petrinji  u subotu, 23. studenog 2019. održana je redovna godišnja sjednica Skupštine Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSI SMŽ). Na rad Udruge u ovoj godini, uvodno se osvrnula njezina predsjednica Dijana Smajo, a  Aleksandra Milković, izvršna direktorica udruge na početku je dala i kraći izvještaj o radu udruge u 2019. godini.

 predsjedništvotekst

„Što se tiče projekata provodili smo 17 projektnih aktivnosti i još ih uvijek provodimo i to je zaista jedna lijepa brojka za Udrugu koja danas ima 46 zaposlenih. Nažalost, moram reći da ćemo vjerojatno imati smanjenje broja zaposlenih već negdje u trećem mjesecu iduće godine, jer ovog trenutka ne možemo ništa obećati što se tiče nastavka projekta „Zaželi“ gdje imamo 20 zaposlenih žena. S trećim mjesecom, one će se, nakon dvije godine, najvjerojatnije ponovno naći na Zavodu za zapošljavanje. Ne našom greškom, nego zato što Upravno-provedbena tijela 1 i 2 još nisu raspisala natječaj za drugi poziv. U sklopu prvog poziva, mi smo već dobili odobrenje i ne možemo se javiti. Znači, moramo čekati da istekne prvi poziv, da se raspiše drugi i da onda ponovno možemo tražiti isti projekt“, rekla je Milković, dodavši kako se ovaj projekt pokazao višestruko korisnim – kako za žene koje su kroz njega pronašle zaposlenje, tako i za 150 korisnika kojima je pružena itekako potrebna usluga pomoći.

skupštinaritekst

Od projekata koji su u ovoj godini dodatno napredovali istaknula je projekt osobnih asistenata.
„Ove godine smo osobnu asistenciju proširili s još četiri osobe s invaliditetom na ukupno 12, tako da imamo i 12 osobnih asistenata. Sada već skupljamo nove podatke o kandidatima koji imaju potrebu za osobnom asistencijom, skupljamo dokumentaciju tako da i u nekom sljedećem pozivu kada se budemo mogli javiti, možemo uzeti još asistenata, obzirom da se nažalost i ta potreba pokazuje sve većom u našoj županiji.“

Uz samostalne projekte i redovne aktivnosti kabineta radne terapije, senzorne terapije, programa Male škole i pomoći u učenju, Udruga je u nekoliko projekata sudjelovala i kao partner.
„S Društvom za ekologiju „Zeleno zlato“ kao partneri sudjelovali smo u još jednom lijepom europskom projektu naziva „Inkluzivni poljoprivredni lanac“. Također smo partneri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom u projektu „Kultura svima“ gdje smo nedavno premijerno imali i prvu inkluzivnu predstavu koja je nastala u našoj Udruzi i u kojoj su glumili naši mladi članovi. Imali smo i druge male projektne aktivnosti poput „Ljetnog sportskog kampa“, tako da smo zaista gledali da nudimo sadržaje za sve korisnike“.

Ove godine Udruga je intenzivno radila i na svom projektu Inkluzivne farme.
„Uplatili smo konačno rješenje za legalizaciju postojećih objekata i sad čekamo da dobijemo rješenje Grada Petrinje da su svi papiri čisti i da onda možemo krenuti u dovođenje priključka struje. Vodu smo već dobili. Mjesni odbor Hrastovica ima poseban priključak na vodu koji nam je darovao i rekao da nam neće naplaćivati vodu, sve dok više ne budemo u ovoj fazi kad skupljamo donacije i imamo humanitarne akcije kako bismo sve to isfinancirali. Kroz Intervencijski plan za koji sam već rekla da je u najavi, financirat ćemo sve one projektne aktivnosti koje se tiču infrastrukture – riječ je o plastenicima, radili smo i voćnjak, postavljanje drvenih kućica, sanitarnog čvora i svega drugog, međutim ono što ne možemo kroz projekt isfinancirati je Dnevni centar. Zato smo i krenuli u humanitarne inicijative i akcije“, izvijestila je Milković.

O prvoj takvoj humanitarnoj akciji, namijenjenoj za krov Inkluzivne farme, koja će 14. prosinca biti održana u Zagrebu, više je rekla Ivana Šalić.

Jedna od točaka dnevnog reda redovne godišnje sjednice Skupštine UOSI SMŽ bio je i rebalans ovogodišnjeg financijskog plana Udruge koji je obrazložila Manda Šalić.
„Što se tiče financijskog plana, prošle godine smo planirali 7 milijuna 897 tisuća kuna. To nije bio nerealan plan. To bi bilo realno, međutim što se dogodilo? Svi rezultati naših natječaja na koje smo aplicirali kasne. Mi sad već imamo informacije da su nam odobreni neki projekti, ali će se oni realizirati tek u 2020. godini. Znači, mi nismo planirali nešto što ne bismo mogli ostvariti da je to sve na vrijeme bilo odobreno, međutim kako sve u ovoj našoj državi kasni, tako kasni i to, pa smo na Upravnom i Nadzornom odboru predložili rebalans proračuna i smanjili smo ga za 2 milijuna i 800 tisuća kuna“.

Rebalans je jednoglasno usvojen kao i izvješće Nadzornog odbora, te Program rada, Operativni plan i Financijski plan Udruge za 2020. godinu.

glasovanjetekst

„Ovaj program rada za 2020. Nadovezuje se i sličan je onom iz 2019. obzirom da su i projekti nekako oni koji se nasljeđuju i nastavljaju, s tim da ćemo imati i novi projekt sljedeće godine. To je definitivno Intervencijski plan koji se nadovezuje na razvoj Inkluzivne farme. Imat ćemo i institucionalnu potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Prijavili smo se na institucionalnu potporu za sljedeće tri godine. Ona bi se trebala kretati negdje između 200 i 300 tisuća kuna godišnje. Sljedeće godine nam završava i trogodišnji program Ministarstva demografije kroz koji su bile većinom isfinancirane socijalne usluge i plaće terapeuta, tako da ćemo se, ako nam pravila natječaja budu dopuštala, definitivno javiti i za sljedeće trogodišnje razdoblje i tako sve dok ne uđemo u Mrežu pružatelja usluga“, najavila je izvršna direktorica Udruge Aleksandra Milković.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 79 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.