Što nakon završetka projekta u programu Zaželi?

Provedba projekta  Nove vještine za jednake mogućnosti na području Sisačko-moslavačke županije  provodi se sukladno Ugovoru i planu provedbe. U tijeku je 21 mjesec  od početka provedbe projekta  i pružanja podrške u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Projektni rezultati već sada pokazuju korist ovog projekta koji se na žalost bliži završetku. Do sada, 20 zaposlenih žena koje skrbe za 150 krajnjih korisnika pružile su cca 80 640 sati rada na terenu ( u domaćinstvima korisnika). Odrađeno je cca 10 080 obilazaka i pruženo 41 500 usluga, od toga: pomoć u dostavi namirnica – 6000 usluga, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora ili domova krajnjih korisnika - 20 200 usluga, pomoć pri oblačenju, briga o higijeni i osobnom izgledu - 4000 usluga, pomoć u posredovanju i ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl...) - 3800 usluga, pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje – 2100 usluga, prijevoz obiteljskom liječniku i prijevoz na specijalističke preglede u druge gradove - 2800 usluga te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima - 2600 usluga.

Novska1

Kolika je važnost ovog projekta najbolje mogu potvrditi naši korisnici. Pozvali smo ih da javno, putem medija, kažu koliko im je važna ova podrška, što su dobili ovom podrškom, jesu li im svakodnevne obveze uz podršku udruge bile bolje i što misle kako će nakon dvije godine podrške nastaviti samostalno živjeti. Zajedno s korisnicima, zaposlenim ženama i projektnim timom snimili smo 4 radio emisije u Petrinji, Sisku i Novskoj. Za vrijeme snimanja neizbježne su bile emocije pa je bilo i suza i smijeha.

Petrinja2

„Pomoć iz programa Zaželi kroz projekt Nove vještine za jednake mogućnosti nama korisnicima je dobrodošla pomoć i sretna sam zbog toga. Sprijateljila sam se sa ženama i drage su mi kao da su moja djeca. Želja mi je da se projekt Zaželi nastavi i po završetku i nakon 1. ožujka 2020. godine“ – kaže korisnica Božena iz Petrinje.

Završetkom projekta ne gube samo korisnici, žene zaposlene na projektu ostaju bez posla i izvora prihoda. „Svakodnevno smo s korisnicima i pomažem im u svemu, idemo u kupovinu, po lijekove, vozimo ih liječniku u trgovinu…. Žao mi je što projekt uskoro završava jer zapošljavanjem nisam dobila samo posao i plaću nego i nova prijateljstva, nove vještine kroz druženje s ljudima, spoznala sam da sam bitna ovom društvu i da ja mogu biti korisna ne samo svojoj obitelji nego zajednici. Velika mi je želja da se projekt nastavi „ – kaže zaposlenica Marija iz Siska koja je i osoba s invaliditetom.

Novska2

Sisačko-moslavačka županija, na čijem području djeluje Udruga, prema indeksu razvijenosti uvrštena je u I. skupinu jedinica područne (regionalne) samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti manja od 75 % prosjeka RH, konkretno, indeks razvijenosti za SMŽ iznosi 48,50 %, što govori da su male mogućnosti da lokalna zajednica podrži nastavak projekta. Već sad znamo da ni udruga nema dovoljno sredstava da nastavi s podrškom za sve korisnike. Neki od korisnika, osobe s invaliditetom će i dalje imati podršku udruge kao članovi udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije ali će većina nažalost ostati bez podrške.

Projekt Nove vještine za jednake mogućnosti vrijedan je 3.153.404,13 kuna, a odobrenom u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Zaželi – Program zapošljavanja žena“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Programa za zapošljavanje žena, a provodi se u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 158 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.