Dan radne terapije obilježen radionicom „Osjeti svijet oko sebe“

Edukativnom i praktičnom radionicom pod nazivom "Osjeti svijet oko sebe" Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije obilježila je Svjetski dan radne terapije.
Za svoj dan radne terapeutkinje zaposlene u udruzi Marta Križanić, Veronika Muža i Jasmina Mekanović htjele su svima zainteresiranim, na malo drukčiji način, predočiti s kojim se sve problemima susreću djeca koja ne primaju važne informacije iz okoline zbog teškoća vezana uz osjetila te ukazati na osjećaje do kojih dolazi iz tih razloga. Pozivu se se odazvali roditelji i članovi udruge, odgojitelji i stručni tim Dječjih vrtića Sisak Stari i Sisak Novi, Petrinjčica, Centra za rehabilitaciju Komarevo i osnovnih škola Dragutina Tadijanovića iz Petrinje i Braća Bobetko iz Siska.

 U kratkom uvodu,  radne terapeutkinje iz UOSI SMŽ koje su osmislile radionicu, sudionicima su ukazale na važnost radne terapije. Spomenule su kako je to zdravstvena djelatnost koja pojedincu i/ili grupi ljudi pokušava vratiti izgubljene/oštećene vještine potrebne u svakodnevnom životu, od samozbrinjavanja, produktivnosti i slobodnog vremena. Kako uglavnom rade s djecom s teškoćama u razvoju objasnile su kao sve sposobnosti i vještine, odnosno aktivnosti svakodnevnog života, koje s djecom uvježbavaju rade kroz igru kao medij kojim postižu postavljene terapeutske ciljeve.

Vježbe su  namjerno osmišljene oduzimanjem nekog od osjetila (najčešće vizualnog), kako bi se odraslim osobama urednog zdravstvenog  razvoja, što bolje približila situacija i osjećaji djece s teškoćama u razvoju.
radna 2

Tako su na radionici prikazane vježbe iz područja komunikacije i razvijanja govorno-jezičnih sposobnosti putem asistivne tehnologije (sklopke, interaktivni zid, sličice izrađene u Boardmaker programu), grafestezije (sposobnost prepoznavanja nacrtanog na koži; najčešće leđima, ali može i na dlanu što onda olovkom prenosimo na papir)....

radna 1

.... grafomotorike (sposobnost pisanja, gdje nam je potrebna kombinacija ostalih vještina: vizualne percepcije, fine motorike šake, posebice hvat te okulomotorike, grube motorike (kretanje po prostoriji po raznim taktilnim podlogama, preprekama, stepenicama, bez držanja, ali s povezom na očima), olfaktornog sustava (prepoznavanje mirisa s isključenim vizualnim sustavom), stereognozije (prepoznavanje predmeta opipom bez gledanja)….

radna 3

Radnu terapiju u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije dobiva trenutno 95 djece i mladih iz svih dijelova Sisačko-moslavačke županije i to u jednom kabinetu u sklopu Sobe čuda u Sisku i dva kabineta u Maloj kući u Petrinji. Udruga već  tri godine pokušava problem kontinuiranog  pružanja usluga psihosocijalne podrške riješiti ugovaranjem i ulaskom u mrežu pružatelja socijalnih usluga koje financira Ministarstvo  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.  Trenutno se ova terapija, kao i ostali oblici psihosocijalne podrške financiraju iz nekoliko projekata, a obilježavanja Dana radne terapije organizirano je u sklopu trogodišnjeg programa udruge pod nazivom Jednake mogućnosti – a ne ograničenja!.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

zaklada logo mali

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Tko je online?

Imamo 40 gostiju i nema članova online

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.