Korisnici i žene zaposlene kroz program Zaželi na predavanju o osteoporozi

U Hrvatskom domu u Petrinji u organizaciji Udruge Bravo, a pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, održana je radionica i predavanje pod naslovom „Sve što bi trebalo znati o osteoporozi“. Bila je to prilika za žene zaposlene na projektu Nove vještine za jednake mogućnosti i korisnike projekta da od  voditeljice radionice Jasminke Bušić i prim. dr. Marine Kovač  saznaju sve o ovoj bolesti.

Obzirom na sve stariju populaciju razvijenih zemalja svijeta danas se osteoporoza smatra jednim od najvećih javno-zdravstvenih problema. Prijelomi kostiju (kuk, kralježnica, podlaktica) najopasnija su posljedica osteoporoze te jedan od glavnih uzroka trajne invalidnosti i smrtnosti kod osoba treće životne dobi. Što se tiče stanja u Hrvatskoj, od osteoporoze boluje 250 tisuća žena.

Proces starenja zahvaća sva tkiva u ljudskom organizmu, pa tako i kosti koje postaju krhkije i lakše se lome. Od osteoporoze obolijevaju i žene i muškarci, a danas sve više i osobe mlađe životne dobi kod kojih se ona javlja kao posljedica drugih bolesti, uzimanja određenih lijekova ili pod utjecajem genetskih čimbenika. Obzirom da ne postoje znakovi za prepoznavanje bolesti, sve do prijeloma kostiju, kada je bolest već uznapredovala, osteoporoza se često naziva i „tihom epidemijom“.

Drugi dio radionice bio je usmjeren na pokazne vježbe: „Naše tijelo je jedan savršen mehanizam. Prilikom vježbi naše kosti prepoznaju kontrakciju mišića i one se obnavljaju.“ Sudionici su pod vodstvom  fizioterapeuta izvodili vježbe i dobili slikovita uputstva kako ispravno vježbati i kako vježbe primijeniti na korisnike projekta.

osteoporoza2

Projekt Nove vještine za jednake mogućnosti vrijedan je 3.153.404,13 kuna, a odobren je u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Zaželi – Program zapošljavanja žena“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Programa za zapošljavanje žena, a provodi se u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Tko je online?

We have 50 guests and no members online

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok