Zimi su potrebe veće, a i druženje i razgovor ne treba zanemarivati

Tijekom zimskog razdoblja, žene zaposlene na projektu „Nove vještine za jednake mogućnosti“ Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije financiran kroz program Zaželi, imaju mnogo više posla. Najveća briga im je zateći korisnike žive i zdrave, razgovarati s njima, popiti kavicu, dogovoriti se o potrebama za taj dan.

viber image 2019 01 31 15.14.46

Projekt na prvo mjesto stavlja čovjeka, odnosno ljude kojima je pomoć najpotrebnija. Pristup je vrlo individualan jer svaka osoba kod koje se ide ima različite potrebe i navike. Neki od najčešćih poslova koje zaposlene žene obavljaju kod korisnika jesu čišćenje životnog prostora, pratnja do liječnika, pomoć u kuhanju, donošenje drva za ogrjev, kupnja namirnica, plaćanje računa, pomoć pri obavljanju osobne higijene… Korisnici se uglavnom vesele svakom dolasku, a posebno oni koji žive sami.

viber image 2019 02 01 17.54.39

Krajnji korisnici projekta u većini slučajeva više nisu radno sposobni, a među njima su i oni u lošoj ekonomskoj situaciji. „Trudimo se ostvariti komunikaciju s Centrom za socijalnu skrb, koji nam je i partner na ovom projektu, u svrhu informiranosti o pravima i ostvarivanja istih. Također imamo dobru komunikaciju s njihovim liječnicima opće prakse. „ - ističe Manda Šalić, voditeljica projekta.

Obzirom da naša udruga paralelno provodi i druge projekte i projektne aktivnosti u mogućnosti smo povremeno u njih uključiti i zaposlene žene, ali i korisnike programa Zaželi, pa tako često koriste psihosocijalnu podršku u sklopu koje naša suradnica dr. sc. Daša Poredoš Lavor odlazi kod korisnika, razgovara s njima i pomaže im u rješavanju raznih životnih situacija.
Naglasak smo stavili i na društvene aktivnosti, projekt omogućuje jednostavnije, zdravije i sretnije življenje što ujedno utječe na prevenciju prerane institucionalizacije. Korisnici su zadovoljni, pogotovo oni koji žive sami, a posebno oni koji su nepokretni ili slabije pokretni.

DSC 0143

Projekt „Nove vještine za jednake mogućnosti“ financiran je u iznosu od 3.248.260,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Programa za zapošljavanje žena Zaželi, a partneri UOSI SMŽ na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje -Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Petrinja i Grad Petrinja.

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Tko je online?

We have 142 guests and no members online

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok