Godina dana podrške i pomoći kroz program Zaželi

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije među prvima je na području Sisačko-moslavačke županije počela provoditi program „Zaželi – program zapošljavanja žena“ . Projektom „Nove vještine za jednake mogućnosti“ ukupne vrijednosti 3.248.260,00 kn cilj je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, te s druge strane potaknuti socijalnu uključenost i povećati kvalitetu života krajnjih korisnika, prvenstveno osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi. Partneri UOSI SMŽ na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje -Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Petrinja i Grad Petrinja.

U sklopu projekta zaposleno je 20 žena. Iako je projektom prvo bilo zamišljeno da svaka žena skrbi za šest korisnika, danas svaka srkbi za njih deset. Potrebe na terenu su velike, te su si žene, tijekom prve godine provedbe obilaskom terena, prema potrebama korisnika, same uvele u rad još nekoliko njih tako da danas kroz projekt Udruga daje podršku za dvjestotinjak korisnika.

Projekt na prvo mjesto stavlja čovjeka, odnosno ljude kojima je pomoć najpotrebnija. Pristup je vrlo individualan, svaka osoba kod koje se ide ima različite potrebe i navike, a neki od najčešćih oblika pomoći su: čišćenje životnog prostora, pratnja do liječnika, pomoć u kuhanju, nanošenje drva za ogrijev, kupnja namirnica, plaćanje računa, pomoć pri obavljanju osobne higijene… Korisnici se vesele svakom dolasku, naročito oni koji žive sami.

oblici pomoći

„Odabir korisnika nije bio jednostavan i većina njih su u starosti od 50 do 90 godina. Korišteno je više kriterija i većina su samci, ali ima ih u domaćinstvu i po dvoje. Dio njih izabrali smo zbog nepovoljnog financijskog odnosno materijalnog stanja, ali više njih radi zdravstvenog stanja, odnosno činjenice da u bližoj okolini u poznim godinama nema tko o njima brinuti upravo po pitanjima koja i čine opis poslova koje obavljaju zaposlenice. „, naglašava Manda Šalić, voditeljica projekta i dodaje: „Većina njih nikada ranije nije koristila ovakav vid pomoći, ali unatoč tome, s puno povjerenja, prihvatili su uslugu koju smo im pružili. To naglašavamo stoga jer smo vidjeli da ipak kod nekih osoba postoji zazor od činjenice, da do jučer posve nepoznata žena, gotovo svakodnevno zaviruje u ormare, krevete, hladnjak, smočnicu i druge prostore koji ipak imaju obilježje obiteljske privatnosti.“

Projektne aktivnosti, tijekom prve godine provedbe programa, odvijale su se u skladu s planom i programom rada. Nabavljeno je 20 bicikla koji ženama omogućuju lakšu mobilnost i sam rad na terenu.

bicikli

Udruga je uspješno provela javnu nabavu te se aktivnost podjele paketa higijenskih potrepština krajnjim korisnicima odvija planski. Higijenski paketi planirani su na mjesečnoj razini po krajnjem korisniku do najviše 200,00 kn. Projektnom prijavom UOSI SMŽ je planirala 120 krajnjih korisnika na području cijele Sisačko-moslavačke županije, ali zbog velikog broja osoba starije životne dobi kojima je potrebna pomoć, projektni tim donio je odluku da se osnovne higijenske potrepštine rasporede ravnomjerno za sve korisnike. Svi podijeljeni paketi higijenskih potrepština sadrže osnovne higijenske artikle, koji na zadovoljstvo korisnika, ali i na zadovoljstvo zaposlenih žena, olakšavaju održavanje domova krajnjih korisnika čistim i ugodnima za život.

paketi

Na sam Badnjak, u prosincu 2018., na vrata Male kuće pokucala je udruga Smiješak i uručila Udruzi donaciju prehrambenih proizvoda koju smo dijelom i podijelili korisnicima našeg programa Zaželi koji su slabijeg imovinskog stanja ili su osobe s invaliditetom. Na taj način smo im malo uljepšali blagdanske dane.

donacija Badnjak

Ženama zaposlenima na projektu omogućeno je i stjecanje dodatne naobrazbe. Zaposlenih 15 od 20 žena uspješno je završilo verificirani program „Njegovatelj starijih i nemoćnih osoba“ i „Računalni operater“ te su po završetku dobile javnu ispravu koja se može evidentirati u e-radnoj knjižici.

edukacija

U ovoj životnoj dobi ponekad nije dovoljno samo steći određene kvalifikacije, nego je potrebno i osnaživanje i usmjeravanje te podizanje svijesti o položaju u društvu, obitelji i radnoj sredini. Projektne aktivnosti Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije inače su sadržajno bogate i raznovrsne te povremeno u njih uključujemo i zaposlene žene u programu Zaželi . Jedna od tih aktivnosti je psihosocijalno osnaživanje za roditelje, članove obitelji, mlade i odrasle osobe s invaliditetom i ostale korisnike. U ovu aktivnost povremeno su uključene i zaposlene žene gdje mogu dobiti termine za individualnu psihosocijalnu podršku i sudjelovati u grupnim razgovaraonicama i radionicama na temu osobnog osnaživanja.

radionica za žene

Zaposlenice ovog programa imaju pravo, kao i svi ostali zaposlenici, na godišnji odmor., ali ni tada naši korisnici pomoći ne ostaju bez podrške jer smo rad organizirali na način da u vrijeme trajanja godišnjeg odmora skrb o konkretnom korisniku, u možda malo smanjenom obimu, preuzeti na sebe neka druga žena.
„Projekt „Nove vještine za jednake mogućnosti“ nailazi na pohvale sa svih strana, što dokazuje prije svega povećani broj krajnjih korisnika. Nakon godinu dana, sa zadovoljstvom mogu reći da imamo samo pozitivne ishode. Projekt će trajati do 2020. godine, a nakon toga će žene imati veću mogućnost zapošljavanja u svojoj struci.“- ponosno ističe voditeljica projekta Manda Šalić.

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Tko je online?

We have 41 guests and no members online

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok