Psihosocijalna podrška nastavlja se i u 2019. godini

Jedna od projektnih aktivnosti u sklopu programa UOSI SMŽ pod nazivom „Jednake mogućnosti – a ne ograničenja!“ financiranog od strane MDOMSP i to u sklopu trogodišnjih programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“ za razdoblje 2017. do 2020.g. je psihosocijalno osnaživanje roditelja te mladih i odraslih osoba s invaliditetom i to kroz redovite mjesečne termine individualne psihosocijalne podrške i grupe podrške koje se provode svaki drugi mjesec.

U Maloj kući u Petrinji  prva ovogodišnja razgovaraonica održana je u utorak, 15.siječnja na temu "Žene i samopouzdanje" na kojoj su, uz roditelje djece članova Udruge, sudjelovale i žene zaposlene u sklopu projekta Nove vještine za jednake mogućnosti“ kojeg je UOSI SMŽ prijavila na Poziv „Zaželi”. Voditeljica razgovaraonice dr.sc. Daša Poredoš Lavor, suradnica na projektu udruge koja provodi i individualnu i grupnu psihosocijalnu podršku, prisutne žene pokušala je usmjeriti na razmišljanje o tome što čine da bi se osjećale bolje i što činimo kako bi se kao žene uspješnije nosile sa svakodnevnim izazovima življenja.

50891897 2209302636064278 7819302195060277248 n

Tijekom 2018. godine održano je 7 razgovaraonica s temama koje su bile prilagođene svim članovima Udruge pa se tako razgovaralo o vrijednosti dodira, zagrljaja, osmijeha i podrške u životu, o ljubavi i intimnosti srednjih godina, a jedna od zanimljivijih bila je i razgovaraonica o muško-ženskim odnosima. Svibanjska je nosila naziv “Želim. Mogu. Hoću!, a potom je do kraja 2018. bilo govora o ulozi djeda i bake u obitelji, o umoru i odmoru gdje se pokušalo naučiti prisutne o tome znaju li se odmarati, dok je zadnja u prošloj godini bila na temu komunikacije i tipova poruka koju njome šaljemo.

Psihosocijalno osnaživanje roditelja te mladih i odraslih osoba s invaliditetom vrlo je važno jer dovodi do njihove veće razine emotivne osnaženosti, veće razine samopouzdanja i samopoštovanja, uspješnijeg suočavanja sa stresnim životnim situacijama, do razvijanja i primjene vještina dovoljno dobrog zalaganja za sebe, smanjene osjetljivosti na socijalnu stigmatizaciju, veću razinu socijalnog povjerenja u lokalnu zajednicu, sigurnosti u donošenje osobnih odluka, boljeg uočavanja osobnih potreba i podmirenje istih, uočavanja mogućnosti slobodnog vremena i aktivnijeg korištenje istog, veće razine informiranosti o dostupnim servisima podrške u zajednici i aktivne participacija u njima i na kraju, a ne manje bitno, međusobnog druženja, upoznavanja članova i razmjene iskustava.

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Tko je online?

We have 101 guests and no members online

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok