Redovna godišnja Skupština UOSI SMŽ

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko- moslavačke županije (UOSI SMŽ) u subotu 8.prosinca 2018.g. u Maloj kući u Petrinji održala je redovnu godišnju sjednicu svoje Skupštine. U ime opravdano odsutne predsjednice Dijane Smajo, Skupštinu je otvorila dopredsjednica Udruge i članica Upravnog odbora, Ana Alapić.

 glasovanjetekst

Osvrt na rad Udruge u 2018. godini dala je izvršna direktorica UOSI SMŽ Aleksandra Milković, podsjetivši kako će po novom Zakonu o udrugama, konačni izvještaj o radu u ovoj godini biti podnesen na Izvještajnoj skupštini na proljeće.
Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u svojih 16 godina djelovanja postala je jedinstveni resursni centar u zajednici za izvaninstitucionalne socijalne usluge djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom s područja cijele Sisačko-moslavačke županije. Potvrdu za naš rad dobili smo prije par dana upravo ulaskom u protokol prilikom dolaska i izmještanja Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u našu županiju te njezine posjete Sobi čuda ove srijede, 5. prosinca. Još bih izdvojila i priznanje za naš rad od strane UNICEF-a koji je našu udrugu s još drugih pet ustanova, od ukupno njih 32 koliko ih je sudjelovalo u projektu, izdvojio kao primjer dobre prakse na njihovoj završnoj konferenciji „Izgradnja nacionalnih kapaciteta za primjenu potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za djecu od 0 do 8 godina s razvojnim odstupanjima/teškoćama“ održanoj u mjesecu studenom“. Projektni tim UOSI SMŽ u ovoj godini pripremio 41 prijavu na različite natječaje. Udrizi su trenutno odobrena i provodi  22 projekta u vrijednosti većoj od 5 milijuna 300 tisuća kuna, s tim da je ovaj iznos raspoređen i na godinu prije i na sljedeću godinu, jer imamo prelaske i periodične uplate sredstava. U fazi ocjenjivanja nam je trenutno 13 projekata, a od prijavljenog 41-og nije nam odobreno njih 6. Zadnji u nizu projekata koji im je odobren je onaj vezan uz projektne aktivnosti Male škole i pomoći pri učenju. Ministarstvo znanosti i obrazovanja za njega je odobrilo 185 tisuća kuna. 

predsjedništvotekst

Zaključno do kraja mjeseca studenog u Udruzi je tijekom 2018. godine bilo zaposleno 45 ljudi plus jedan ugovor preko student- servisa. Od toga je 10 osoba s invaliditetom, pa je Udruga od strane Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju OSI dobivala novčanu nagradu za „prekokvotno“ zapošljavanje. Time smo, između ostalog, sufinancirali i plaću treće radne terapeutkinje koju smo zadržali nakon povratka djelatnice s porodiljnog dopusta. Trenutno nas je 34 zaposlenih i jedna osoba na studentski ugovor.

Potreba za proširivanjem stručnog tima uvjetovana je i povećanjem broja članova Udruge, osobito djece s teškoćama u razvoju. Zaključno s mjesecom studenim ove godine Udruga ima 279 upisanih članova. Tijekom ove godine smo imali 33 novoupisana člana, od čega je 28-ero djece s teškoćama u razvoju. Već sada bilježimo povećanje upisanih u odnosu na prošlu godinu. U terapijskim i projektnim aktivnostima sudjeluje 22-oje djece u dobi do 3 godine, 45 u dobi do 7 godina, 30 ih je do 14 godina i od 15 naviše – 14 korisnika terapija i aktivnosti.

Udruga osoba s invaliditetom SMŽ nudi i osobnu vanjsku podršku korisnicima i to kroz provođenje dva EU projekta. Jedan od njih je projekt Osobne asistencije u koji su uključene četiri osobe s invaliditetom. Novom projektnom prijavom na ovaj natječaj, nadaju se da će u 2019. godini uspjeti taj broj povećati na 12 osobnih asistenata za 12 korisnika. Udruga je također kroz program „Zaželi“ RH zaposlila i 20 žena koje danas već pružaju pomoć za više od 200 krajnjih korisnika. Poticajne mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom iskoristili su kroz inovativan model zapošljavanja otvorivši, u sklopu svoje „Glinene priče“, keramički atelje i lončarsku radionicu na Gradskoj tržnici u Petrinji gdje smo zaposlili 10 osoba.

svitekst

Financijski plan, kao i program rada i operativni plan UOSI SMŽ za iduću godinu Skupština je jednoglasno usvojila. Program rada na tragu je Strateškog plana Udruge koji je na snazi do 2020. godine i podrazumijeva zadržavanje postojećih kao i razvoj i širenje novih socijalnih usluga, što će naravno ovisiti i o ulasku u mrežu pružatelja socijalnih usluga.

Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine UOSI SMŽ, novom članicom Upravnog odbora, umjesto Štefice Grubar (koja je, kako je obrazloženo, iz privatnih razloga zatražila izlazak iz UO), imenovana je Violeta Jelić, inače glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore i potpredsjednica Grupe poslodavaca Europskog ekonomsko-socijalnog odbora. Usvojena je i odluka o isključenju članova UOSI SMŽ koji dvije godine za redom ne plaćaju članarinu.

U ime Grada Petrinje, podršku radu Udruge iskazao je mr.sc. Joso Grahovac, privremeni pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

 

Volontiraj u udruzi

Pozivamo vas da svojim znanjem i vještinama sudjelujete u volonterskim aktivnostima za djecu i odrasle osobe s invaliditetom. Možete nam se javiti na mail ili telefon, a lako ćete nas pronaći u Maloj kući.

Institucionalna podrška

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Tko je online?

We have 124 guests and no members online

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok