Inkluzivna farma – Temelj samostalnog života

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije 7. travnja 2020. godine potpisala je ugovor za projekt Inkluzivna farma – Temelj samostalnog života koji će se provoditi u partnerstvu s Društvom za socijalnu ekologiju Zeleno zlato te Gradom Petrinjom.

Inkluzivna farma inovativni je primjer pružanja psihosocijalne podrške kroz program dnevnog boravka za djecu i mlade s teškoćama u razvoj i odrasle osobe s invaliditetom na području grada Petrinje u prirodi. Kroz projekt će se poboljšati njihovi socioekonomski i životni uvjeti kroz neformalne oblike obrazovanja i jačanja osobnih životnih kompetencija za uzgoj, preradu, obradu i pripremu povrća, bobičastog sitnog voća i aromatičnog bilja. Tim aktivnostima pridonosimo unaprjeđenju socijalne uključenosti s ciljem unaprjeđenja životnih vještina kojima ćemo stvoriti preduvjete za ravnopravno sudjelovanje u društvu te neovisan život za socijalno isključene skupine društva.

inkluzivna farma

Projekt Inkluzivna farma – Temelj samostalnog života prijavljen je na poziv „Razvoj i provedba programa za Socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru“, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020, Europski socijalni fond.

PROVODITELJ PROGRAMA: Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

VODITELJI PROGRAMA: Ivana Šalić, Ivan Latinčić  

UGOVORNO TIJELO:
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (PT 1)
Hrvatski zavod za zapošljavanje (PT 2)

VRIJEME PROVEDBE: 7. 4. 2020. – 7. 6. 2022.

VRIJEDNOST PROGRAMA: 1.490.540,00 kuna

CILJ PROJEKTA: Poboljšati socio-ekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom, djece, mladih s teškoćama u razvoju kroz razvoj i unaprjeđenje nove socijalne usluge Inkluzivne farme i pripadajućih sadržaja na području Grada Petrinje.

ZNAČAJ/REZULTATI PROJEKTA:
• razvoj novih socijalnih usluga u zajednici
• opremanje Inkluzivne farme
• sprječavanje institucionalizacije - osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama-korisnici programa dnevnog boravka kroz radionice uzgoja povrća, bobičastog voća i aromatičnog bilja te domaćinstva poboljšat će kvalitetu života i socijalnu uključenost..
• rezultati projekta će biti primjeri dobre prakse drugim udrugama (koje ih mogu koristiti u pokretanju sličnih inicijativa), osobama s invaliditetom, obiteljima osoba s invaliditetom, široj društvenoj javnosti i lokalnoj zajednici.

Partneri „Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno zlato“ također su 7. travnja 2020. g. potpisali ugovor kojim započinje projekt Inkluzivna farma – Platforma zelenog poduzetništva u vrijednosti od 1.420.392,00 kuna, prijavljen na isti natječaj.

Ova dva projekta, čiji je zajednički predznak Inkluzivna farma, provodit će se u malom, čarobnom selu pokraj Petrinje, Hrastovici. Zajedno čine sinergiju, povezuju prirodu i društvo, ruše barijere između zajednice i marginaliziranih članova našeg društva, čine ih vrijednim, a dugoročno, osvjetljuju im budućnost.

logo inkluzivna farma

Projekt Inkluzivna farma - Temelj samostalnog života je, kao što već znate, započeo, a izvanredna situacija pokušala je stopirati naše aktivnosti. No, nismo se predali!

Dok se Inkluzivna farma gradi i dok se rješava potrebna administracija kako bismo što prije aktivnosti prebacili u Hrastovicu, postavili smo gredice u Maloj kući, upoznavali smo se, učili i počeli smo saditi i kuhati!

Stručnjake još uvijek nemamo dok ne provedemo javnu nabavu, ali imamo vrijedne volontere koji stoje iza cijele priče radionica za naše članove - osobe s invaliditetom, djecu i mlade s teškoćama u razvoju te njihove vrijedne pomoćnike i vršnjake - mlade srednjoškolce!

Aktivnosti je fotografirao, snimao te u 3 minute sažeo, naša velika, mlada, volonterska snaga, Filip Jelić,  a video možete pogledati na slijedećem linku  radionice Inkluzivne farme

element2 A5a1

Kontakt

UOSI SMZ logo full color

Udruga Osoba s invaliditetom SMŽ
J. Babić 18, 44250 Petrinja
Tel/fax: 044 719 482 
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme:
ponedjeljak, srijeda i petak od 8:00 do 16:00 h, utorkom i četvrtkom od 12:00 do 20:00 h

Misija i vizija

Misija organizacije:

Doprinijeti kvalitetnom i ravnopravnom sudjelovanju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u svim segmentima društva.

Naša vizija:

Društvo jednakih mogućnosti i socijalne uključenosti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Koristimo kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda stranica.