Podrška osobne asistencije i dalje u inat pandemiji i potresu

Podrška za bolji i kvalitetniji“ život se nastavlja i u vrijeme Pandemije koronavirusa, kao i nakon katastrofalnog potresa na području SMŽ

Projekt usluge osobne asistencije "Podrška za bolji i kvalitetniji život", financiran kroz Europski socijalni fond – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., čija provedba završava 15.travnja 2021, već proteklih godinu dana održava se u znatno otežanim i vrlo zahtjevnim okolnostima uslijed pandemije virusa Covid-19, ali jednako uspješno i na veliku korist krajnjih korisnika.
Voditelji projekta i osobni asistenti su se shodno preporukama nadležnih državnih institucija cijelo to vrijeme držali preporučenih epidemioloških mjera, pa tako sa zadovoljstvom možemo reći da, kada je riječ o dionicima našeg projekta, do sada nismo zabilježili niti jedan slučaj oboljenja od ove teške zarazne bolesti.

OA 1


Pored toga, uslijed katastrofalnog potresa koji je krajem prošle godine pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, a posebice područja gradova Petrinje, Gline i Siska u kojima živi većina osobnih asistenata i korisnika projekta, dodatno su se promijenile životne okolnosti stanovništva na ovim područjima, od čega nisu izuzeti niti sami dionici projekta. Određenom broju asistenata i korisnika djelomično su ili u potpunosti uništene (kao što je vidljivo na slici ispod, koja prikazuje potresom uništenu i za život neuporabljivu kuću jedne osobne asistentice iz našeg projekta) stambene jedinice, a uz to je ovo duboko traumatično iskustvo ostavilo značajne negativne psihološke posljedice po njih.

OA 3


U ovim teškim i na momente dramatičnim novonastalim okolnostima u kojima su se zatekli korisnici projekta sa članovima svojih obitelji te većina osobnih asistenata u projektu, pokazalo se da je usluga osobne asistencije poprimila jednu novu dimenziju, u kojoj je uzajamna povezanost i podrška postala još važnija i primjerenija, te kao takva možda i važnija i vrjednija nego ikada prije.