„Zaželi“ u vrijeme trajanja pandemije COVID-19

Unatoč teškim uvjetima rada, života u izolaciji, dugih redova i čekanja ispred trgovina, ljekarni ili ispred Domova zdravlja, djelatnice na projektu „Novim vještinama za bolju zajednicu“ odgovorno skrbe za svoje korisnike. 

zaželi 2

TIjekom trajanja epidemije, kako bi se maksimalno zaštitila najranjivija skupina građana, bliži kontakt s korisnicima sveo se na minimum, ali daljnjim aktivnostima pružena im je također pomoć koja je neophodna za odvijanje svakodnevnog života. Djelatnicama na projektu osigurana je potrebna zaštitna oprema te su, sukladno preporuci Nacionalnog Stožera civilne zaštite RH i HZJZ, dobile potrebne upute za rad. Iako je trenutačna skrb za same korisnike u vidu kućanskih poslova smanjena, djelatnice na projektu svoj daljnji kontakt s korisnicima održavaju telefonskim putem i smanjuju osjećaj samoće i socijalne izoliranosti.

12

Zaposlene žene kroz projekt korisnicima pružaju podršku u vidu aktivnosti poput čišćenja i održavanja kućanstva, nošenja drva, čišćenja snijega, uređenja vrta i okućnice, nabavke namirnica, lijekova i slično, održavanje osobne higijene korisnika, pomoć pri pripremi obroka te hranjenju, pratnja korisnika, šetnja te razgovor i druženje, odnosno poticanje socijalizacije.

Korisnici ovog projekta osobe su koje iz opravdanog razloga trebaju podršku, a to su starije i nemoćne osobe, osobe s invaliditetom ili osobe slabijeg materijalnog statusa.
Svaki korisnik, osim podrške, na mjesečnoj bazi besplatno dobiva kućanske i higijenske potrepštine koje služe ženama za kvalitetnije obavljanje kućanskih poslova, a za koje su novčana sredstva osigurana kroz projekt što predstavlja dodatnu vrijednost samoj podršci.

Projekt „Novim vještinama za bolju zajednicu“ financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda-Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga - „Zaželi - Program zapošljavanja žena – faza II“. Odobrena novčana sredstva obuhvaćaju 18 mjeseci provedbe projekta.

Ovim projektom Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije osigurala je održivost i nastavak projektnih aktivnosti iz Zaželi faza I.
VRIJEDNOST PROJEKTA: 1.857.150,00 HRK, 100% financiran sredstvima EU.
Partneri na projektu su HZZ, Centar za socijalnu skrb Petrinja i Grad Petrinja.
UGOVORNO TIJELO: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (PT 1) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (PT 2)
VRIJEME PROVEDBE: od 18.lipnja 2020. do 18. listopada 2021.